Skip to main content

Alec Guinness Tartalomjegyzék A kezdetek Pályafutása Magánélete Filmográfia Fontosabb díjak és jelölések Egyéb kitüntetései Fordítás Jegyzetek Források További információk Navigációs menüellenőrizveSir Alec Guinness az IMDb-nPORT.hu-adatlapSir Alec Guinness 'was bisexual'Star-wars.hu oldalonAlec Guinness a starity.hu-nAlec Guinness az origo.hu-nEgalaktika.wikia.com oldalonAlec Guinness a Hir24.hu-nAlec GuinnessAlec GuinnessA Kritikus Tömeg portréjamvszmvszmvszWorldCat109034938n840083820000 0001 0932 4608118809067227967028094549jn19990002980cb12003082bXX1163231

Angol színészekA Brit Birodalom Rendjével kitüntetett személyekBrit forgatókönyvírókKatolikus hitre tért személyekLMBT színészek1914-ben született személyek2000-ben elhunyt személyekBAFTA-díjasokOscar-díjasokGolden Globe-díjasok


Egyesült KirályságAngliaLondonPaddington1914április 2.Egyesült KirályságAngliaWest SussexMidhurst2000augusztus 5.OscarGolden GlobeBAFTA-díjas1958Oscar-díjjalObi-Wan KenobiStar WarsOld VicHamlet193619381940második világháborúbanSzicíliában19461951Petula Clark1955Peter Sellersszel2004Tom HanksHíd a Kwai folyón1957legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat1958Velencei FilmfesztiválonVolpi Kupa1962John le CarréDavid Lean1965Albert FinneyRichard Harris19731977George LucasStar WarsObi-Wan Kenobit19801991Steven SoderberghJeremy Irons19962000rákban1938Merula Salaman1940Matthew Guinnessbiszexuális1958Oscar-díjJean Simmons1980Obi-Wan KenobiStar Wars195519591994Emil JanningsWarner BaxterGeorge ArlissLionel BarrymoreWallace BeeryFredric MarchCharles LaughtonClark GableVictor McLaglenPaul MuniSpencer TracySpencer TracyRobert DonatJames StewartGary CooperJames CagneyPaul LukasBing CrosbyRay MillandFredric MarchRonald ColmanLaurence OlivierBroderick CrawfordJosé FerrerHumphrey BogartGary CooperWilliam HoldenMarlon BrandoErnest BorgnineYul BrynnerAlec GuinnessDavid NivenCharlton HestonBurt LancasterMaximilian SchellGregory PeckSidney PoitierRex HarrisonLee MarvinPaul ScofieldRod SteigerCliff RobertsonJohn WayneGeorge C. ScottGene HackmanMarlon BrandoJack LemmonArt CarneyJack NicholsonPeter FinchRichard DreyfussJon VoightDustin HoffmanRobert De NiroHenry FondaBen KingsleyRobert DuvallF. Murray AbrahamWilliam HurtPaul NewmanMichael DouglasDustin HoffmanDaniel Day-LewisJeremy IronsAnthony HopkinsAl PacinoTom HanksTom HanksNicolas CageGeoffrey RushJack NicholsonRoberto BenigniKevin SpaceyRussell CroweDenzel WashingtonAdrien BrodySean PennJamie FoxxPhilip Seymour HoffmanForest WhitakerDaniel Day-LewisSean PennJeff BridgesColin FirthJean DujardinDaniel Day-LewisMatthew McConaugheyEddie RedmayneLeonardo DiCaprioCasey AffleckGary Oldman2018Rami MalekLukács PálAlexander KnoxRay MillandGregory PeckRonald ColmanLaurence OlivierBroderick CrawfordJosé FerrerFredric MarchGary CooperSpencer TracyMarlon BrandoErnest BorgnineKirk DouglasAlec GuinnessDavid NivenAnthony FranciosaBurt LancasterMaximilian SchellGregory PeckSidney PoitierPeter O’TooleOmar SharifPaul ScofieldRod SteigerPeter O’TooleJohn WayneGeorge C. ScottGene HackmanMarlon BrandoAl PacinoJack NicholsonJack NicholsonPeter FinchRichard BurtonJon VoightDustin HoffmanRobert De NiroHenry FondaBen KingsleyTom CourtenayRobert DuvallF. Murray AbrahamJon VoightBob HoskinsMichael DouglasDustin HoffmanTom CruiseJeremy IronsNick NolteAl PacinoTom HanksTom HanksNicolas CageGeoffrey RushPeter FondaJim CarreyDenzel WashingtonTom HanksRussell CroweJack NicholsonSean PennLeonardo DiCaprioPhilip Seymour HoffmanForest WhitakerDaniel Day-LewisMickey RourkeJeff BridgesColin FirthGeorge ClooneyDaniel Day-LewisMatthew McConaugheyEddie RedmayneLeonardo DiCaprioCasey AffleckGary OldmanRami Malek












Alec Guinness




A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából








Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez




























Sir Alec Guinness
Sir Alec Guinness (Allan Warren fényképe, 1973)
Sir Alec Guinness
(Allan Warren fényképe, 1973)
Életrajzi adatok
Születési név
Alec Guinness de Cuffe
Művésznév
Alec Guinness
Született
1914. április 2.
Paddington, London, Anglia
 Egyesült Királyság
Elhunyt
2000. augusztus 5. (86 évesen)
Midhurst, West Sussex, Anglia
 Egyesült Királyság
Sírhely
Petersfield
Házastársa
Merula Salaman (1938–2000)
Gyermekei
Matthew Guinness
Pályafutása
Aktív évek
1934–1996
Híres szerepei
Nicholson ezredes (Híd a Kwai folyón)
Obi-Wan Kenobi (Star Wars)
Díjai
Oscar-díj
Legjobb férfi főszereplő
1958 Híd a Kwai folyón
Golden Globe
Legjobb férfi főszereplő (filmdráma)
1958 Híd a Kwai folyón
BAFTA-díj
1989 BAFTA Akadémiai tagság
Legjobb férfi főszereplő
1958 Híd a Kwai folyón
További díjak
Velencei Filmfesztivál - Volpi Kupa
1958 A ló szája


Sir Alec Guinness az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Alec Guinness témájú médiaállományokat.

Sir Alec Guinness, (Egyesült Királyság, Anglia, London, Paddington, 1914. április 2. – Egyesült Királyság, Anglia, West Sussex, Midhurst, 2000. augusztus 5.) Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész, forgatókönyvíró.


A brit filmjátszás egyik kiemelkedő alakja. Színpadi színészként aratta első jelentős sikereit, miután 1958-ban Oscar-díjjal tüntették ki a Híd a Kwai folyón Nicholson ezredes megformálásáért. Leghíresebb szerepe azonban Obi-Wan Kenobi karaktere a Star Wars trilógiából.




Tartalomjegyzék





  • 1 A kezdetek


  • 2 Pályafutása


  • 3 Magánélete


  • 4 Filmográfia


  • 5 Fontosabb díjak és jelölések


  • 6 Egyéb kitüntetései


  • 7 Fordítás


  • 8 Jegyzetek


  • 9 Források


  • 10 További információk




A kezdetek


Alec Guinness de Cuffe néven született: a Cuffe anyja leánykori neve volt. Vér szerinti apját sosem ismerte, de egyes feltételezések szerint valódi apja híres üzletember volt. Nevelőapja az ír függetlenségi háborúban is harcolt, s poszttraumatikus háborús stresszben szenvedett.


Guinness hirdetési cikkírással kereste kenyerét, miközben Fay Compton színiiskolájában tanult. 22 éves korában az Old Vic színházban debütált Hamlet szerepében. Első filmszerepe egy statisztaszerep volt az 1936-os Evensongban.




Alec Guinness - 1938


1938-ban feleségül vette a drámaíró színésznőt, Merula Salamant, akitől 1940-ben megszületett Matthew nevű fia.


A második világháborúban Guinness a királyi tengerészetnél szolgált, kezdetben matrózként, majd Szicíliában partraszálló járművet vezetett, később pedig a jugoszláv partizánok ellátmányának szállítmányozásában is részt vett. Még a háború befejezése előtt feltűnt Terence Rattigan egyik darabjában mint bombázótiszt.


1946-ban visszatért az Old Vicbe.



Pályafutása


Kezdetben főleg az Ealing Studios produkcióiban vett részt, így a Szép remények-ben (1946) és a Twist Olivér című klasszikusban, de különösen emlékezetes színészi teljesítményt nyújtott a Jóságos szívek és diadémok (1949) című vígjátékban is, hiszen nyolc különböző karaktert kellett eljátszania a filmvásznon.


1951-ben már első Oscar-jelölésének örvendhetett, A Levendula-dombi csőcselék című krimi-vígjáték főszerepéért, majd egy évvel később egy romantikus filmben, a The Card-ban vállalt szerepet, ahol partnere Petula Clark volt. Aztán következett a Betörő az albérlőm című vígjáték 1955-ben, ahol Peter Sellersszel játszott együtt. (Ennek 2004-ben, Tom Hanks főszereplésével készült el a remake-je.)


Mint karakterszínész, rengeteg szerep hiteles megformálására volt képes, így az ártatlan tudósétól kezdve (A fehér öltönyös férfi) (1952), a Híd a Kwai folyón című háborús filmklasszikus őrült ezredeséig, amiért 1957-ben megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is. Maga az alkotás pedig hét aranyszobrot gyűjtött be, köztük a legjobb film díját is.


1958-ban forgatókönyvíróként is próbára tette magát és a főszerepet is elvállalta A ló szája című angol komédiában, mely a Velencei Filmfesztiválon is bemutatásra került és Guinness a legjobb férfi színésznek járó Volpi Kupa díjat is hazavihette. Ezek után a színész kizárólag brit alkotásokban szerepelt.


1962-ben egy angol történelmi eposzban, a Lázadás a sivatagban című könyv filmadaptációjában, az Arábiai Lawrence-ben Fejszál herceget játssza. Számtalan mozi- és tévéfilm kötődik a nevéhez (mint például John le Carré Tinker, Tailor, Soldier, Spy című regényének televíziós adaptációja).


A Híd a Kwai folyón és az Arábiai Lawrence után ismét David Lean rendezővel dolgozott együtt, az 1965-ös év kiemelkedő alkotása, a Doktor Zsivágó kapcsán. Ez a párosítás újfent sikeresnek bizonyult, hiszen az akkori sztárok sorát felvonultató mozi öt Oscart söpört be.


A hetvenes évek elején előbb Albert Finney oldalán tűnik fel a Scrooge című filmben, majd Richard Harris partnereként látható a Cromwell című életrajzi alkotásban, 1973-ban pedig a Hitler: The Last Ten Days címszerepét vállalta magára.


1977-ben George Lucas produkciójában, a Star Wars-ban pedig emlékezetesen játszotta el az idős jedi mestert, Obi-Wan Kenobit: ez az alakítása meghozta számára a valódi világhírt is, pedig kezdetben sokat veszekedett a rendezővel azon, hogy mennyi ostobaságot kell mondania.


1980-ban Tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki kivételes filmes pályafutása elismeréseként. A nyolcvanas évektől kezdve már ritkábban vállalt szerepeket, bár a Star Wars hihetetlen világsikere után sem változott meg a negatív véleménye a moziról mégis elvállalt egy-egy kisebb szerepet mind a két folytatásban. Ezek után már inkább csak angol tévéfilmekben volt látható és nem igen akart komoly munkákat vállalni; kivétel ez alól talán a Kis Dorrit (1988) című brit filmadaptáció, melyben, mint mellékszereplő tűnik fel a vásznon és megkapja érte szám szerint az ötödik Oscar-jelölését.


1991-ben a Steven Soderbergh féle Kafka című életrajzi filmben látható, a címszerepet játszó Jeremy Irons oldalán. Ez volt Guinness utolsó komolyabb munkája. Még két kisebb tévéfilmes szerep után, 1996-ban bejelentette visszavonulását.


2000 augusztusában halt meg, 86 éves korában, rákban.



Magánélete


Guinness 1938-ban feleségül vette Merula Salaman színész-forgatókönyvírót, 1940-ben megszületett Matthew Guinness nevű gyermekük, aki maga is színész lett. Az életrajzírói egybehangzó állítása szerint Guinness biszexuális volt.[1]


Az 1958-as Oscar-díj ceremónián annak ellenére nem jelent meg, hogy gyakorlatilag ő volt az abszolút befutó a díjra, a Híd a Kwai folyón című film főszerepéért. Helyette Jean Simmons színésznő vette át az elismerést. Az 1980-as gálán azonban már személyesen vette át a neki ítélt életműdíjat.


Bár a világ Obi-Wan Kenobi karakterével azonosítja a színészt, saját bevallása szerint ki nem állhatta ezt a szerepet és az egész Star Wars-trilógiát ostobaságnak tartotta.


1955-ben a Brit Birodalmi Rendjel parancsnoki fokozatával tüntették ki, 1959-ben pedig lovaggá ütötték. 1994-ben a brit Becsületrend tagja lett.



Filmográfia



























































































































































































Év

Magyar cím

Eredeti cím

Szerep

1996

Eszkimó nap (TV)

Eskimo Day
James

1994

A néma tanú

Mute Witness
arató ember

1992

Hollywoodi Mesék - Magyar szemmel (TV)

Tales from Hollywood

Heinrich Mann

1991

Kafka

Kafka
főhivatalnok

1988

Egy marék por

A Handful of Dust
Mr. Todd

1988

Kis Dorrit

Little Dorrit
William Dorrit

1985

Monsignor Quixote (TV)

Monsignor Quixote
Quixote atya

1984

Út Indiába

Passage to India
Godbole

1983

Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér

Return of the Jedi

Obi-Wan Kenobi

1983

A szerelem bolondja

Lovesick

Sigmund Freud

1982
(TV)

Smiley's People
George Smiley

1981

Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Obi-Wan Kenobi

1980

A kis lord (TV)

Little Lord Fauntleroy
Earl of Dorincourt

1980

A Titanic kincse (TV)

Raise the Titanic
John Bigalow

1979
(TV)

Tinker, Tailor, Soldier, Spy
George Smiley

1977

Csillagok háborúja IV: Egy új remény

Star Wars

Obi-Wan Kenobi

1976

Meghívás egy gyilkos vacsorára

Murder by Death
Jamesir Bensonmum

1973

Hitler: Az utolsó tíz nap

Hitler: The Last Ten Days

Adolf Hitler

1972

Napfivér, Holdnővér

Fratello sole, sorella luna

III. Ince pápa

1970

Cromwell

Cromwell
I. Károly király

1970

Scrooge

Scrooge
Jacob Marley szelleme

1967

Szerepjátszók

The Comedians
Jones őrnagy

1966

A Quiller jelentés

The Quiller Memorandum
Pol

1966

Hotel Paradiso

Hotel Paradiso
Benedict Boniface

1965

Doktor Zsivágó

Doctor Zhivago
Yevgraf Zsivágó

1964

A Római Birodalom bukása
'The Fall of the Roman Empire

Marcus Aurelius

1962

Arábiai Lawrence

Lawrence of Arabia
Feisal herceg

1962

Lázadó hajó

H. M. S. Defiant
Crawford kapitány

1960

A dicsőség hangjai

Tunes of Glory
Jock Sinclair őrnagy

1960

Havannai emberünk

Our Man in Havana
Jim Wormold

1959

A bűnbak

The Scapegoat
John Barratt / Jacques De Gue

1958

A ló szája

The Horse's Mouth
Gulley Jimson

1957

Mindenki a tengeren

Barnacle Bill aka "All at Sea"
William Horatio Ambrose

1957

Híd a Kwai folyón

The Bridge on the River Kwai
Nicholson ezredes

1956

A hattyú

The Swan
Albert herceg

1955

Betörő az albérlőm

The Ladykillers
Marcus professzor

1955

A rab

The Prisoner
A bíboros

1953

A kapitány mennyország

The Captain's Paradise
Henry St. James kapitány

1952

A kezdeményező

The Promoter
Edward Henry "Denry" Machin

1952

A fehér öltönyös férfi

The Man in the White Suit
Sidney Stratton

1951


The Mudlark
Benjamin Disraeli főminiszter

1950

A Levendula-dombi csőcselék

The Lavender Hill Mob
Henry Holland

1949

Jóságos szívek és diadémok

Kind Hearts and Coronets
Ascoyne

1948

Twist Olivér

Oliver Twist
Fagin

1946

Szép remények

Great Expectations
Herbert Pocket


Fontosabb díjak és jelölések



  • Oscar-díj:

    • 1989. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Kis Dorrit (1988)


    • 1980. - díj: Életműdíj


    • 1978. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Csillagok háborúja IV: Egy új remény (1977)


    • 1959. - jelölés: legjobb adaptált forgatókönyv - A ló szája (1958)


    • 1958. - díj: legjobb férfi főszereplő - Híd a Kwai folyón (1957)


    • 1953. - jelölés: legjobb férfi főszereplő - A Levendula-dombi csőcselék (1951)



  • Golden Globe-díj:

    • 1989. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Kis Dorrit (1988)


    • 1978. - jelölés: legjobb férfi mellékszereplő - Csillagok háborúja IV: Egy új remény (1977)


    • 1958. - díj: legjobb férfi főszereplő (filmdráma) - Híd a Kwai folyón (1957)



  • BAFTA-díj:

    • 1989. - BAFTA Akadémiai tagság


    • 1987. - jelölés: legjobb TV színész - Monsignor Quixote (1986)


    • 1983. - díj: legjobb TV színész - Smiley's People (1982)


    • 1980. - díj: legjobb TV színész - Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1979)


    • 1961. - jelölés: legjobb férfi főszereplő - A dicsőség hangjai (1960)


    • 1960. - jelölés: legjobb adaptált forgatókönyv - A ló szája (1958)


    • 1958. - díj: legjobb férfi főszereplő - Híd a Kwai folyón (1957)


    • 1956. - jelölés: legjobb férfi főszereplő - A rab (1955)



  • Emmy-díj:

    • 1983. - jelölés: legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) - Smiley's People (1982)


  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál:

    • 1988. - díj: Arany Medve életműdíj


  • Európai Filmdíj:

    • 1996. - díj: Életműdíj


  • Sant Jordi-díj:

    • 1961. - díj: legjobb külföldi színész - A ló szája (1958)


    • 1959. - díj: legjobb külföldi színész - Híd a Kwai folyón (1957)



  • Velencei Filmfesztivál:

    • 1958. - díj: Volpi Kupa - A ló szája (1958)


Egyéb kitüntetései


  • 1995: Brit Független Film-díj - Speciális-díj

  • 1990: Londoni Filmkritikusok Szövetsége - Életműdíj

  • 1988: Los Angelesi Filmkritikusok Szövetsége - Legjobb férfi mellékszereplő - Kis Dorrit

  • 1987: Lincoln Center Film Egyesület - Gala Tribute

  • 1980: Broadcasting Press Guild-díj - Legjobb TV színész - Tinker, Tailor, Soldier, Spy

  • 1979: Brit Független Film-díj - Legjobb férfi alakítás - Csillagok háborúja IV: Egy új remény

  • 1978: Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája - Legjobb férfi mellékszereplő - Csillagok háborúja IV: Egy új remény

  • 1967: Kansas City Filmkritikusok Szövetsége - Legjobb férfi mellékszereplő - Szerepjátszók

  • 1959: Laurel-díj - Legjobb komédia alakítás (3. hely) - A ló szája

  • 1958: Laurel-díj - Legjobb komédia alakítás (2. hely) - Híd a Kwai folyón

  • 1957: Nemzeti Filmszemle, USA - Legjobb színész - Híd a Kwai folyón

  • 1957: New York-i Filmkritikusok Szövetsége - Legjobb színész - Híd a Kwai folyón

  • 1952: Olasz Nemzeti Film Szindikátus - Legjobb külföldi színész - A Levendula-dombi csőcselék

  • 1950: Nemzeti Filmszemle, USA - Legjobb színész - Jóságos szívek és diadémok


Fordítás


Ez a szócikk részben vagy egészben az Alec Guinness című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.



Jegyzetek



  1. Sir Alec Guinness 'was bisexual'”, BBC News, 2001. április 16. 




Források


  • Star-wars.hu oldalon


  • Alec Guinness a starity.hu-n[spam link?]

  • Alec Guinness az origo.hu-n

  • Egalaktika.wikia.com oldalon

  • Alec Guinness a Hir24.hu-n


További információk




Commons


A Wikimédia Commons tartalmaz Alec Guinness témájú médiaállományokat.



  • Alec Guinness az Internet Movie Database oldalon (angolul)


  • Alec Guinness a PORT.hu-n (magyarul)

  • A Kritikus Tömeg portréja


  • FilmművészetFilmművészet-portál
    • összefoglaló, színes tartalomajánló lap









A lap eredeti címe: „https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Alec_Guinness&oldid=20900989”










Navigációs menü



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.616","walltime":"0.763","ppvisitednodes":"value":3912,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":114880,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":42163,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":802,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 531.599 1 -total"," 56.67% 301.266 1 Sablon:Színész_infobox"," 20.56% 109.322 19 Sablon:Wikidata"," 16.02% 85.172 18 Sablon:Infobox/Általános"," 13.16% 69.960 2 Sablon:Infobox/Megjegyzés_feltétellel"," 12.82% 68.176 18 Sablon:Wikidata-f"," 10.08% 53.568 3 Sablon:Navbox"," 9.66% 51.344 2 Sablon:Infobox/Kép"," 9.04% 48.043 1 Sablon:Spam_link"," 7.89% 41.961 1 Sablon:Fix"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.195","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":3688830,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1309","timestamp":"20190306133515","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":131,"wgHostname":"mw1320"););

Popular posts from this blog

Triangular numbers and gcdProving sum of a set is $0 pmod n$ if $n$ is odd, or $fracn2 pmod n$ if $n$ is even?Is greatest common divisor of two numbers really their smallest linear combination?GCD, LCM RelationshipProve a set of nonnegative integers with greatest common divisor 1 and closed under addition has all but finite many nonnegative integers.all pairs of a and b in an equation containing gcdTriangular Numbers Modulo $k$ - Hit All Values?Understanding the Existence and Uniqueness of the GCDGCD and LCM with logical symbolsThe greatest common divisor of two positive integers less than 100 is equal to 3. Their least common multiple is twelve times one of the integers.Suppose that for all integers $x$, $x|a$ and $x|b$ if and only if $x|c$. Then $c = gcd(a,b)$Which is the gcd of 2 numbers which are multiplied and the result is 600000?

Ingelân Ynhâld Etymology | Geografy | Skiednis | Polityk en bestjoer | Ekonomy | Demografy | Kultuer | Klimaat | Sjoch ek | Keppelings om utens | Boarnen, noaten en referinsjes Navigaasjemenuwww.gov.ukOffisjele webside fan it regear fan it Feriene KeninkrykOffisjele webside fan it Britske FerkearsburoNederlânsktalige ynformaasje fan it Britske FerkearsburoOffisjele webside fan English Heritage, de organisaasje dy't him ynset foar it behâld fan it Ingelske kultuergoedYnwennertallen fan alle Britske stêden út 'e folkstelling fan 2011Notes en References, op dizze sideEngland

Հադիս Բովանդակություն Անվանում և նշանակություն | Դասակարգում | Աղբյուրներ | Նավարկման ցանկ